Psihoterapie: calea spre auto-cunostere si echilbru.
In psihoterapie exploram propriile experiente si emotii intr-un cadru sigur. Invatam sa fim alaturi de ceea ce suntem pentru a trai constient tot ce ni se intampla, in acceptare.
Lumea in care traim este in permanenta schimbare.
Simt cateodata ca pe cat de deschisa se declara a fi, pe atat de rezervata si plina de prejudecati este.
Multi dintre noi simtim zilnic nevoia sa ne deschidem sufletele intr-un mediu in care sa nu fim criticati sau judecati.
Suntem suntem suma experientelor noastre de viata si traim prin prisma acestora.
Si totusi….. cand vine vorba de fiecare in parte lucrurile se schimba…
“Nu e pentru mine.”
“Stiu sa gestionez singur.”
“Am prieteni cu care sa vorbesc.”
Sunt cele mai des intalnite motive pentru care multi oameni nu initiaza un proces de psihoterapie.
Te asigur ca exista diferente esentiale intre un proces terapeutic si urmarea unei cai independente. Ambele ajuta, insa rezultatul unui proces este mult mai profund si semnificativ pentru tot restul vietii.
Interiorizarea emotiilor si a trairilor este cea mai des intalnita forma de „depasire” a momentelor dificile.
Insa ranile raman si se pot reactiva in orice moment nou de vulnerabilitate.
In plus, cu cat se acumuleaza mai multe, cu atat echilibrul si armonia cu noi insine si cu ceilalti sunt mai dificil de atins.
Calea independenta de auto-cunoastere si echilibrare, da rezultate in unele cazuri, insa dureaza mult mai mult si nu este deloc usoara.
Drumul pe care mergem singuri nu duce intotdeauna spre impacare cu sine, acceptare si eliberare. Iti spun asta atat din proprie experienta, cat si din povestile de viata ale clientilor mei.
Inainte de inceperea procesului psihoterapeutic si de formare ca psihoterapeut centrat pe persoana, am pornit singura in aceasta calatorie. Abia dupa cativa ani am inteles cat de importanta este ghidarea, abia atunci cand am avut un termen de comparatie.
Acestea fiind spuse, m-am gandit sa iti ofer si cateva idei despre:
- ce este psihoterapia?
- cum se desfasoara?
- si de ce avem nevoie de ea.
Cum este in psihoterapie?
Cand spun psihoterapie ma gandesc la ce aduce un proces terapeutic in vietile noastre. In urma unui astfel de proces ajungem sa fim din ce in ce mai mult in contact cu noi, cu simtirile noastre, lucru care contribuie la imbunatatirea calitatii relatiilor cu alti oameni, cat si noi insine.
Un proces de psihoterapie presupune intalniri intre doua persoane care intra intr-o relatie specifica si speciala in vederea cresterii personale.
Acest proces de psihoterapie indeplineste anumite conditii de baza:
Congruenta/autenticitate
Terapeutul este prezent in relatie ca persoana, constient de propriile trairi si emotii si atutentic in a le exprima in relatia terapeutica.
Empatie
Terapeutul insoteste clientul in demersul sau privind in permanenta experientele relatate din perspectiva clientului. Este ca si cum ar fi in locul sau, incercand sa inteleaga lumea acestuia asa cum este vazuta din interior.
Acceptare pozitiva neconditionata
In relatia terapeutica nu se fac evaluari, judecati de valoare, pentru ca atitudinea terapeutului este aceea de acceptare si pretuire a clientului ca persoana “care este” si nu ca persoana “care ar trebui sa fie”.
Cum ajuta toate acestea?
Ei bine, intr-o relatie de acest tip, in care ne este ingaduita o experienta nefiltrata de preconceptiile si asteptarile celorlalti,putem sa facem urmatorul pas catre noi.
Pasim in lumea noastra interioara, spre a o cunoaste mai bine pentru a o exprima cat mai des si mai sincer. Ne simtim „la adapost” de evaluarea externa si experimentam un mod autentic de a fi, in concordanta cu propriile nevoi si dorinte.
Psihoterapia presupune explorarea propriilor experiente, trairi, emotii intr-un cadru sigur in care invatam sa fim alaturi de ceea ce suntem noi cu adevarat, sa traim ceea ce ni se intampla si sa acceptam ceea ce suntem.
Acest proces face posibila raportarea la lume intr-un mod cat mai autentic. Astfel, devenim constienti de propriile resurse si de potentialul pe care il avem pentru a face fata din ce in ce mai bine experientelor din vietile noastre.
Daca simti ca a venit momentul in care sa incepi un proces terapeutic, hai sa stam de vorba.
Nicoleta Capraru
Psihoterapeut centrat pe persoana
Fa-ti o programare!